Het gebruik van yoga props bij zwangerschapsyoga

Tijdens zwangerschapsyoga wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamde props: yogablokken, bolsters, riempjes en zelfs yogastoelen. Dit biedt verschillende voordelen voor de zwangere vrouw. Maar wat zijn de mogelijkheden als je dat niet hebt en thuis online zwangerschapsyogales wilt volgen?

Zwangerschapsyogaprops
Wat zijn yoga props?

Yoga props zijn hulpmiddelen die tijdens yogalessen gebruikt kunnen worden. Tijdens zwangerschapsyoga biedt het het zwanger lichaam ondersteuning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende yoga props:

 • Bolsters – bolsters zijn langwerpige kussens. Je kunt deze bijvoorbeeld gebruiken om je arm op te laten rusten, als je tijdens de eindontspanning op je zij ligt.
 • Yogablokken – yogablokken lijken qua vorm vaak op een baksteen en zijn gemaakt van bijvoorbeeld kurk. Waar je bij gewone yoga misschien de grond kon raken met je hand, zorgt je buik nu voor een extra obstakel. Door een yogablok onder je hand te zetten, kun je de houding alsnog aannemen.
 • Yogariempjes – yogariempjes zijn stevige, lange riempjes met vaak aan het uiteinde twee ringen, waarmee je het riempje kunt sluiten. Als je een riempje onder je voeten klemt, kun je een lekkere stretch in je benen bewerkstelligen.
 • Yogastoelen – Net als op gewone stoelen, kun je op deze speciale yogastoelen zitten. Ze zijn niet comfortabel, maar wel stevig. Je kunt hierop bijvoorbeeld een ondersteunde warrior houding aannemen.
 • Yogadekens – Een yogadeken kan enerzijds gebruikt worden om warm te blijven tijdens de eindontspanning, en anderzijds als kleine verhoging onder bijvoorbeeld het hoofd.
 • Gewicht – Een zandzak kan bijvoorbeeld gebruikt worden om extra gewicht aan te brengen om de aandacht op een lichaamsdeel, bijvoorbeeld de buik, te benadrukken.
De voordelen van yoga props

Yoga props zijn niet noodzakelijk om yoga te doen. Bij zwangerschapsyoga is het wel sterk aan te raden. Yoga props helpen op de volgende manier:

 • Het belangrijkste is dat je de houding veiliger kunt doen dan zonder props.
 • Props kunnen je een betere houding geven.
 • Je kunt de houding langer vasthouden.
 • Je haalt maximaal voordeel uit de houding.
Online zwangerschapsyoga: wat als je geen echte yoga props hebt?

Je kunt online zwangerschapsyoga zowel met als zonder yoga props volgen. Het hangt van de yogadocent af of yoga props worden gebruikt in een online situatie, waar je als deelneemster thuis bent. Worden yoga props gebruikt, maar heb je die niet in huis? Dan kun je gebruik maken van de volgende alternatieven:

 • In plaats van bolsters kun je gebruik maken van kussens. Denk hierbij aan hoofdkussens uit je bed, of kussens van de bank. Leg royaal kussens klaar, zodat je er maximale ondersteuning uit kunt halen.
 • Yogariempjes kun je vervangen door een riem, lint of ander stuk stof. De beste lengte is de lengte van minimaal een gewone broekriem.
 • Yogastoelen kun je vervangen door gewone (eetkamer-)stoelen. Bij zwangerschapsyoga is het extra belangrijk dat de stoelen stevig zijn. Bij twijfel kun je beter geen stoel gebruiken.
 • Yogablokken kun je eenvoudigweg vervangen door het gebruiken van boeken.
 • Yogadekens hebben de juiste eigenschappen voor een goede ondersteuning. Gewone dekens kun je uiteraard ook prima gebruiken om warm te blijven.
 • Gewicht – Voor extra gewicht kun je bijvoorbeeld een oogkussen of een met water gevuld, flexibel kruikje gebruiken.

Wil je toch liever geen props gebruiken of heb je ze niet voorhanden? Houd dan de houdingen minder lang vast.

Zwangerschapsyoga
Meer van moederschapsyoga.nl?

Moederschapsyoga is yoga voor als je zwanger bent of een baby hebt. Juist nu is het waardevol om te ontspannen, in beweging te blijven en te verbinden met je baby. Op moederschapsyoga.nl vind je alles over zwangerschapsyoga, postnatale yoga en babyyoga. Yogalessen, retreats, interessante artikelen en veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *